פיזיותרפיה לפנים - שיקום הפנים לאחר פציאליס (bell's palsy)
פציאליס הוא שיתוק חלקי או מלא של עצב הפנים. השיתוק נגרם כאשר העצב המוטורי של הפנים נמחץ בעקבות דלקת או בצקת מקומית ומפסיק לשלוח אותות לשרירי הפנים.
שיתוק חצי פנים עלול לקרות בכל גיל ומשפיע מאוד על התפקודים היומיומיים ובעל השלכות רגשיות רבות.
בעקבות השיתוק פנים ,נפגמות הבעות הפנים המהוות את עיקר התקשורת הלא מילולית. נפגמים גם תפקודים רבים כמו היכולת לחייך, למצמץ ולעצום עיניים, לשתות, לתת נשיקה ולדבר בצורה תקינה.
בפנים יש 23 שרירים האחראים על יצירת יותר מ 2000 הבעות פנים המשקפות את הרגשות שלנו. כל השרירים בפנים קשורים זה לזה כמו שמיכה, וביחד יוצרים את הבעות הפנים, אשר בשבילן דרושה רמת סנכרון ודיוק גבוהה מאד.
שיקום הפנים דורש הכשרה מיוחדת ומעמיקה ולכן חשוב להגיע לפיזיותרפיסט המתמחה בשיקום פנים
הטיפול הראשוני והמיידי דורש התערבות של רופא עיניים ונוירולוג. הרופאים שילוו אתכם ידריכו אתכם לנטילת סטרואידים (לא יאוחר מ 72 שעות מתחילת הופעת הסימפטומים) על מנת להפחית את הנפיחות והבצקת הגורמות ללחץ על העצב. הורדת הלחץ מהעצב תאפשר את ההתאוששות ושליחת האותות העצביים ולרוב בהדרגה שרירי הפנים יתחילו לעבוד שוב.
יש לשמור על בריאות העין כיון שאין אפשרות למצמץ ולהרטיב אותה חשוב להשתמש בטיפות וברטיות.
במידה ויש גרד באוזן או סימנים לפריחה יש להדגיש זאת בפני הנוירולוג והוא ישקול נטילת תרופות אנטי ויראליות.
תפקיד הפיזיותרפיה לפנים
פיזיותרפיה לפנים לאחר שיתוק חצי פנים מהווה חלק בלתי נפרד מתהליך השיקום, שמטרתו לשפר את תפקוד השרירים ולהחזיר את הסנכרון בין העצב לשרירים. הטיפול כולל סדרת תרגילים מותאמים אישית שמסייעים להפעיל את השרירים המשותקים ולהגביר את הקואורדינציה ביניהם. הפיזיותרפיסט מלמד את המטופל כיצד למתוח ולעסות את השרירים בצורה נכונה, לשפר את הגמישות והכוח של השרירים, ולמנוע היווצרות של נוקשות או עיוותים. תהליך השיקום יכול לכלול גם שימוש בטכניקות עיסוי עדינות ותרגולים שמטרתן לשפר את הביטוי הפנים והבעות הפנים, דבר החיוני לשמירה על איכות התקשורת הלא מילולית וההבעה הרגשית.
קיימות מספר פגיעות לעצב וסוג הפגיעה ישפיע על קצב ההחלמה ועל הטיפול הנדרש
בשלב הראשוני שרירי הפנים לא מקבלים עצבוב ולכן אין טעם לנסות להפעיל את השרירים המשותקים . צריך בעיקר לנוח, לבצע עיסוי עדין לפנים ולטפל בעין (מבחינת סגירה בלילה ע"י פלסטר וטיפול בטיפות במהלך היום).
ב70% מהמקרים יש לחץ מתון על העצב והצפי להחלמה מלאה הוא לרוב בין 6-12 שבועות. העצב מתאושש בהדרגה והשרירים חוזרים לתפקוד מלא. למטופלים אלו לא צפויים סיבוכים והם אינם זקוקים לטיפול על ידי פיזיותרפיסט המומחה לשיקום פנים.
במצב של פגיעה בינונית עד חמורה בעצב, ההחלמה תתחיל לאחר שיחלפו 4-6 חודשים מהופעת השיתוק. במקרים אלו העצב נפגע והוא יגדל כ 1מ"מ ליום. בתקופת זמן זו הוא יחזור לעצבב את השרירים. בפגיעה זו עלולה להופיע תופעה הנקראת סינקינזיס. המוח יוצר עצבוב יתר הגורם לשרירים רבים לעבוד בתנועות בהן לא היו אמורים להיות מופעלים. (לדוגמא בזמן חיוך נעצמת העין).
במצב זה תנועה תקינה של הפנים, לא חוזרת באופן אוטומטי ועל מנת להחזיר את השרירים לתפקד בצורה תקינה יש להיעזר בפיזיותרפיסט מומחה לשיקום הפנים . בטיפול הוא ילמד את המטופל להכיר את 23 השרירים של הפנים, היכן הם נמצאים, כיצד הם מתכווצים ואיך לעסות ולמתוח את שרירי הפנים.
השרירים בצד הפגוע נוקשים ולא עובדים יחד בסנכרון טוב לצורך יצירת הבעות פנים. על ידי טיפול ותרגול נכון ניתן לארגן מחדש את הפעילות השרירית ולעודד קואורדינציה טובה יותר בין המח לשרירי הפנים גם במקרים הכרוניים.
הבנת הסוגים השונים של שיתוק הפנים ותסמונות קשורות
כדי להעמיק את ההבנה על שיתוקי פנים נוספים, חשוב להכיר את הסוגים השונים של התופעה. מעבר לשיתוק הכללי בעצב הפנים, קיימים מצבים מוגדרים יותר, כמו תסמונת בל ותסמונת רמזי האנט, שכל אחד מהם מתבטא בצורה ייחודית ומצריך גישה שונה לטיפול ושיקום. הבנת מצבים אלו יכולה לסייע למטופלים ולצוותים הרפואיים לאבחן ולטפל בצורה מדויקת יותר.
תסמונת בל (Bell's Palsy)
תסמונת בל היא הצורה הנפוצה ביותר של פציאליס והיא מתרחשת כאשר אין סיבה ברורה לשיתוק הפנים. הסברה היא שהתסמונת קשורה לפעילות ויראלית, כמו הרפס סימפלקס, שגורמת לדלקת בעצב הפנים. במקרים אלו, הסימנים מופיעים בפתאומיות, והם כוללים חוסר יכולת לשלוט בצד אחד של הפנים. תסמונת בל היא לרוב זמנית, ובמקרים רבים ישנה התאוששות מלאה לאחר מספר שבועות או חודשים עם טיפול מתאים. למידע מקצועי נוסף בנושא תסמונת בל
פציאליס (Facial Palsy)
פציאליס אינו מוגבל רק לתסמונת בל ויכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל טראומה, גידולים, מחלות עצביות או זיהומים. ההשפעה של פציאליס על איכות החיים יכולה להיות משמעותית, במיוחד במצבים בהם התפקודים הבסיסיים של הפנים, כמו דיבור או אכילה, נפגעים. התערבות מוקדמת ופנייה לטיפול מתאימה עשויות לשפר משמעותית את סיכויי ההחלמה ולמנוע סיבוכים נוספים. למידע מקצועי נוסף בנושא: פיציאליס
תסמונת רמזי האנט (Ramsay Hunt Syndrome)
תסמונת רמזי האנט היא מצב נדיר שנגרם על ידי וירוס הזוסטר (שעלת חוגרת) הפוגע בעצב הפנים. נוסף לשיתוק הפנים, התסמונת מאופיינת בפריחה כואבת באזור האוזן ולעיתים בירידה בשמיעה או סחרחורות. מצב זה מצריך טיפול רפואי דחוף שכולל אנטי-ויראלים וסטרואידים להפחתת התסמינים ולשיפור סיכויי ההחלמה. במקרה זה, השיקום באמצעות פיזיותרפיה לפנים הוא קריטי על מנת לשפר את תפקוד השרירים ולהפחית את הנזקים ארוכי הטווח.
במכון "פיזיוטופ" שבגדרה, פיזיותרפיסטים מומחים עובדים עם כל מטופל באופן אישי, תוך התמקדות בצרכיו הייחודיים. בזכות תוכניות טיפול מקיפות, המשלבות חדשנות טכנולוגית וניסיון קליני עשיר, ניתן להחזיר למטופלים את תפקוד הפנים ואת תחושת הביטחון העצמי. הטיפול מתאים לאנשים בשלבים הראשונים של הפגיעה וגם לאלו שסובלים מהשלכותיה לאורך זמן.
כל הכתוב באתר מבוסס על ספרות מקצועית וניסיון מקצועי של הכותבות. ההמלצות באתר אינן מהוות תחליף לבדיקה רפואית ומומלץ להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך.